Dat je gezondheid en wat je eet niet los staan van elkaar, heb je vast zelf al aan den lijve ondervonden. Met onderstaande 8 tips breng je nog meer evenwicht in je maaltijden.

8 TIPS VOOR MEER EVENWICHTIGE MAALTIJDEN


EET VOLWAARDIG

Kies voor voedsel in plaats van vulsel en laat volwaardig, ongeraffineerd voedsel je voornaamste bron zijn van levensnoodzakelijke vitaminen, mineralen en vezels.  Kies dus bijvoorbeeld voor bruine rijst, pasta of brood, in plaats van hun witte variant en geef je lichaam zó zijn belangrijkste brandstof: trage suikers.  


EET LOKAAL EN VAN HET SEZOEN

Zoals elk seizoen aangepaste kledij vraagt.  Zo pas je ook beter elke seizoen je kookstijl en ingrediënten aan aan de veranderende weersomstandigheden.  Het houdt je gezond en bovendien scheelt het in je portemonnee.


GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND

Boter die goed zou zijn voor je cholesterol, frisdrank met 0% suiker, choco verrijkt met calcium,...  Ze worden reclame-gewijs aangeprezen als zijnde `gezond`.  Gebruik echter je gezond verstand en vertrouw eerder op tradities dan op trends als het om je gezondheid gaat


VARIEER

Volle granen, peulvruchten, groenten,…  Ze klinken niet sexy maar zo hou je het toch spannend: verwerk ze in risotto`s, maaltijdsoepen, wokgerechten, ovenschotels, quiches, salades, sushi`s, kroketjes, burgers, dessertjes,... 


KIES BIO

Ook sterrenchefs kiezen resoluut voor bio-groenten.  Ze hebben meer smaak en meer vitaliteit.  Ga op zoek naar een bio-boer bij jou in de buurt, wordt lid van een zelfplukboerderij of begin gewoon zelf een tuintje.


EET VOORAL PLANTAARDIG

3 keer per dag dierlijk voedsel eten is een beetje van het goede teveel.  Tenzij je zware fysieke inspanningen moet leveren in een ijskoud klimaat, zal je je fitter voelen met een meer plantaardig dieet.  


KOOK!

Pekelen, roosteren, marineren, stoven, bakken, wokken, stomen, grillen, drukkoken, … zijn niet alleen traditionele kookstijlen van over heel de wereld.  Ze zijn bovendien noodzakelijk opdat ons spijsverteringsstelsel alle voedingsstoffen uit ons voedsel zou kunnen opnemen.  


RELAX!

Ik heb het al zo dikwijls zien gebeuren bij mijn kookstudenten.  Niet door rigoureuze maatregelen te nemen, maar gewoon door gaandeweg nieuwe dingen te introduceren in hun leef- en eetgewoonten maken ze zich vanzelf nieuwe, gezonde gewoonten eigen.